Ultimate magazine theme for WordPress.

Ulasan PRISM+ Q65-QE: TV Android 4K Dengan Ciri Menakjubkan Ditawarkan Pada Harga Yang Mampu Milik.

0

Rangkaian produk PRISM+ sentiasa menawarkan kualiti yang terbaik pada harga yang menakjubkan. Kali ini, PRISM+ telah melancarkan siri TV Android mampu milik di Malaysia, iaitu PRISM+ Q65 QE Android TV.

Apa yang menarik berkenaan Android TV PRISM+ Q65 QE ini adalah ia merupakan TV Pintar 4K dengan skrin yang bersaiz besar iaitu 65-inci dan ditawarkan pada tanda harga hanya RM2,999 sahaja! Selain mempunyai saiz skrin yang sangat besar, PRISM+ juga turut menawarkan kualiti imej yang terbaik untuk Android TV PRISM+ Q65 QE ini.

 

Q65-QE merupakan sebahagian daripada siri TV 4K PRISM+ Q, sama seperti model Q55 QE. Model Q55 QE merupakan model dengan skrin bersaiz 55-inci dan ditawarkan hanya harga RM2,299 sahaja. Kedua-dua TV ini berkongsi spesifikasi yang sama dan apa yang membezakan model ini hanyalah saiz skrin dan penawaran harga sahaja.

Jadi bagi sesiapa yang masih belum melihat video ulasan  Q55 QE, bolehlah menonton di saluran YouTube Izami Gadget.

 

SPESIFIKASI  PRISM+ Q65 QE TV

Model PRISM+ Q55 QE (55-inci) PRISM+ Q65 QE (65-inci)
Harga RM2,299 RM2,999
Resolusi 4K UHD 4K UHD
Bezel-less Ya Ya
HDR10 Ya Ya
Quantum IPS Ya Ya
Display Colours 1.07 Billion 1.07 Billion
Dolby Audio Ya Ya
DTS TruSurround Ya Ya
Digital TV Ya Ya
Bluetooth 5.0 5.0
Android TV OS 10.0 10.0
Google Play Store Ya Ya
In-built Chromecast Ya Ya
Google Assistant Ya Ya
Warranty 2 Tahun Full Onsite
Next Business Day
Termasuk Perkakasan dan Servis
2 Tahun Full Onsite
Next Business Day
Termasuk Perkakasan dan Servis

 

Apa yang tersedia di dalam kotak?

 • PRISM+ Q65 QE Android TV
 • Alat Kawalan Jauh Pintar
 • 2 x Bateri AAA
 • Kabel kuasa
 • Kaki TV dan skru
 • Waranti
 • Manual

 

Reka Bentuk

Walaupun PRISM+ Q65 QE mempunyai reka bentuk TV yang standard namun ia lebih menonjol sedikit berbanding TV yang lain. TV ini dilengkapi dengan kaki KANVA kayu melengkung berbentuk V yang memberikan rupa premium. Terdapat juga logo PRISM+ di bahagian bawah beserta lampu penunjuk untuk menunjukkan sama ada TV dihidupkan atau dimatikan.

Manakala pada bahagian kiri belakang TV  terdapat butang kuasa bersama-sama control mini joystick untuk mengawal kelantangan TV , menukar saluran atau memilih sumber input. Terdapat juga pelekap dinding VESA dengan ukuran 400 x 200 yang membolehkan anda melekapkan TV ke dinding dengan mudah.

 

Antara port-port sambungan yang terdapat pada PRISM+ Q65 QE adalah:-

 • 2 x HDMI 2.0
 • 1 x HDMI 1.4
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x AV In
 • 1 x SPDIF (Optical) Out
 • 1 x RJ45 Ethernet LAN
 • 1 x  Port Kuasa

Selain port- port sambungan, PRISM+ Q65 QE ini juga turut dilengkapi dengan Bluetooth 5.0 dan WiFi untuk penyambungan pada peranti pengguna.

 

Kualiti Imej

Kualiti imej Q65-QE pastinya merupakan salah satu sorotan utama TV 4K ini. Seperti yang dinyatakan, penggunaan teknologi kuantum dot membolehkan TV ini menghasilkan warna yang lebih cerah serta memberikan pengalaman menonton yang sangat menyenangkan berbanding dengan TV LED konvensional.

PRISM+ Q65 QE menggunakan panel Quantum-IPS 65-inci dengan resolusi 4K (3840 x 2160), dilengkapi dengan HDR10 Aktif dengan Dolby Vision untuk warna terang dan imej yang lebih cerah. Ia mempunyai kecerahan puncak 350 nits, nisbah kontras 1,300:1, dan mampu memaparkan 1.07 bilion warna. Malah terdapat MEMC Motion Smoothing untuk membolehkan adegan aksi dan sukan berkelajuan tinggi ditonton dengan lancar.

Apa yang menarik lagi adalah TV ini menyokong HDMI ARC, dimana ia akan menukarkan sumber input kepada konsol secara automatik apabila dihidupkan.

 

Pengalaman Pengguna Perisian

Beralih kepada perisian PRISM+ Q65 QE, ia dikatakan memiliki pakej Android terbaik setakat ini. Dimana ia menjalankan Android TV10 terbaharu dari Google yang bakal memberikan pengalaman Android TV yang paling canggih berbanding Android TV 9 atau 6 yang lebih lama. Interface pengguna adalah pantas dan lancar, dengan setiap klik alat kawalan jauh lebih responsif.

PRISM+ Q65 QE ini juga mempunyai Google Play Store dan Chromecast dimana ia memberi akses kepada pengguna untuk memuat turun lebih daripada 5,000 aplikasi yang serasi. Selain itu, ia juga membolehkan pengguna untuk menghantar kandungan daripada peranti mudah alih mereka. Penyambungan juga turut lancar dan stabil tetapi itu juga bergantung pada kekuatan sambungan Internet anda.

Untuk mengawal semua itu, anda juga boleh mengakses Google Assistant melalui suara untuk menjalankan arahan seperti memainkan filem/ rancangan TV atau melakukan carian pantas di YouTube. Mikrofon dibina terus di dalam alat kawalan jauh, lengkap dengan butang Google Assistant khusus. Selain itu, anda boleh menukar tetapan bahasa TV dan Android, dan Google Assistant boleh mengenali bahasa Melayu dan juga bahasa Mandarin.

Pengguna juga boleh melakukan kemas kini perisian pada Android TV ini dengan mudah OTA (over-the-air). Jika anda memikirkannya, ia pada asasnya ialah Google TV skrin besar dengan kotak TV Android terbina dalam. Menarik bukan?

 

Kualiti Bunyi

PRISM+ Q65 QE mempunyai pembesar suara terbina dalam sendiri, dua pembesar suara 10W dilengkapi dengan Dolby Audio dan DTS TruSurround. Dengan TV sahaja, ia mampu mengeluarkan bunyi yang cukup kuat apabila anda menonton filem. Ia menghasilkan bunyi seolah-olah anda sedang menonton filem di pawagam.

Terdapat tiga pilihan profil bunyi pada Q65 QE iaitu mod Standard, Muzik dan Filem.  Mod standard memberi anda profil audio umum yang seimbang, manakala mod Muzik menawarkan bunyi yang lebih jelas dan mod Filem meningkatkan tahap bass untuk lebih mendalam.

Pembesar suara TV cukup bagus sehingga pengguna tidak memerlukan bar bunyi luaran. Pembesar suara terbina dalam berfungsi dengan baik, dan mempunyai kelantangan yang hebat untuk kesan bunyi sekeliling.

 

Alat Kawalan Jauh Pintar

Untuk alat kawalan jauh PRISM+ Q65 QE, ia mempunyai susun atur lanjutan, serta butang akses pantas khusus seperti Google Assistant, Netflix, Amazon Prime Video, YouTube dan Google Play.

Berbanding dengan alat kawalan jauh moden dan minimalis Samsung dan Apple TV, susun atur lanjutan alat kawalan jauh PRISM+ adalah lebih mudah. Dengan pendayaan Bluetooth 5.0, pengguna hanya perlu klik pada alat kawalan jauh sahaja tanpa perlu menghalakan ke TV.

Untuk butang Google Assistant, pengguna boleh melakukan arahan dan carian pantas, hanya dengan menekan padanya dan bercakap ke dalam alat kawalan jauh itu sendiri. Arahan suara sebenarnya jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan, terutamanya apabila ia berkaitan dengan input teks atau melakukan carian pantas.

 

KESIMPULAN

Tanpa sebarang keraguan, Android TV PRISM+ Q65 QE  boleh menjadi pelaburan yang sangat berbaloi jika dibandingkan dengan tawaran daripada jenama pesaing seperti Samsung dan LG dalam segmen harga yang sama. Penawaran spesifikasi dan ciri yang hebat serta memberi pengalaman pawagam dirumah.

PRISM+ Q65 QE Android TV ditawarkan pada tanda hargaRM2,999, dan untuk harga itu, ia pada asasnya tidak perlu difikirkan. Ia mempunyai versi Android TV terkini, yang sangat pantas dan responsif. Kualiti imej adalah menakjubkan, tanpa mengira kandungan yang anda tonton, penghasilan bunyi yang cukup bagus sehinggakan bar bunyi luaran adalah lebih kepada kehendak daripada keperluan. Dengan semua perkhidmatan Google terbina dalam, bersama-sama dengan Wi-Fi dan Bluetooth, sambungan pada TV , dan terdapat begitu banyak cara mudah yang mungkin untuk menggunakannya. Android TV PRISM+ Q65 QE merupakan satu pilihan yang bijak dan sekiranya anda berminat, anda boleh dapatkan daripada link belian ini.

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.