Ultimate magazine theme for WordPress.

Bakau Tayar : Aston Martin DB12 – Aston Martin Lagenda kini Kembali!

0

Aston Martin Kuala Lumpur meraikan generasi baharu iaitu keturunan DB legenda dengan pelancaran rasmi Aston Martin DB12 di Malaysia. Diperbaiki dalam setiap cara yang boleh dibayangkan daripada pengembara besar yang ikonik sebelum itu, DB12 serba baharu ialah pencapaian kejuruteraan yang menuntut definisi baharu: memasuki Super Tourer yang pertama di dunia.

 

“Aston Martin DB12 adalah tawaran menarik untuk peminat Malaysia dengan pemanduan yang menakjubkan. DB12 meningkatkan daya tarikan ini ke tahap seterusnya dengan prestasi emosi pemanduan yang sesuai dengan label Super Tourernya, semuanya disampaikan dengan kecanggihan kejuruteraan yang sinonim dengan jenama Aston Martin,” kata Encik Kumara Sooriar Sivanasan, Pengurus Besar Aston Martin Kuala Lumpur .

Pelancaran Aston Martin DB12 bertepatan dengan dua peristiwa penting untuk Aston Martin pada tahun 2023; ulang tahun ke-110nya yang monumental dan 75 tahun barisan model DB yang terkenal. Ini berlaku pada masa Aston Martin menikmati salah satu tempoh paling dinamik dalam sejarah 110 tahunnya hasil kejayaan podium yang berterusan dalam musim Formula 1® 2023.

Aston Martin DB12 dikuasakan dengan Enjin 4.0 liter Twin-Turbo V8 hand-built dan ditunedkan oleh jurutera Aston Martin untuk memberikan 680PS pada 6,000RPM dan 800Nm dalam jalur tork lebar antara 2,750rpm dan 6,000rpm. Ini menandakan peningkatan 34 peratus yang ketara dalam prestasi apabila ditanda aras berbanding Aston Martin DB11 yang lepas.

 

Output yang lebih tinggi ini telah dicapai melalui cam-profil yang diubah suai, nisbah mampatan yang dioptimumkan dan pengecas turbo berdiameter lebih besar. DB12 juga menampilkan sistem penyejukan yang direka bentuk semula sepenuhnya dengan dua penyejuk tambahan tambahan dan radiator suhu rendah tambahan untuk litar air penyejuk cas. Thermal Airflow juga telah dipertingkatkan melalui peningkatan 56 peratus dalam apertur terbuka yang membolehkan lebih banyak udara sejuk mengalir ke dalam radiator, manakala bonet yang dipasang di tengah diletakkan di atas turbo berkembar membolehkan udara panas keluar dengan lebih cekap.

Kuasa disalurkan ke roda belakang melalui transmisi automatik lapan kelajuan dengan penukar tork dan, buat pertama kali pada model Aston Martin DB, Pembezaan Belakang Elektronik (E-Diff) yang boleh berubah dari terbuka sepenuhnya kepada 100 peratus dalam hitungan milisaat untuk tindak balas maksimum dan throttle control yang tepat. Malah, DB12 akan melakukan 0-100km/j dalam masa 3.6 saat sahaja, sehingga ke kelajuan tertinggi 325km/j, dengan penambahbaikan dan pengoptimuman rangkaian kuasanya.

Peningkatan ketara dalam prestasi dilengkapkan dengan perkembangan perubahan permainan yang sama dalam bahagian tunggangan dan pengendalian Aston Martin DB12, bermula dengan adaptive damper pintar generasi baharunya. Dengan peningkatan 500% dalam lebar jalur pengagihan daya, damper tercanggih ini merupakan kemajuan besar kerana kapasitinya yang lebih besar memudahkan julat kawalan dan penghalusan yang jauh lebih luas merentas tetapan mod pemacu DB12.

Sistem Pemandu Berbantu Kuasa Elektronik atau Electronic Power Assisted Steering system (EPAS) telah diperkenalkan pada DB12. Penentukuran EPAS memberi tumpuan kepada memastikan banyak rasa on-centre dipadankan dengan kadar tindak balas yang pantas tetapi semulajadi. Untuk kepentingan konsistensi dan sambungan pemandu, EPAS mempunyai rak nisbah 13.09:1 yang tetap dengan bantuan sensitif kelajuan berubah-ubah dan 2.4 pusingan kunci ke kunci. Tahap bantuan yang berubah-ubah ini disepadukan dengan program mod pemanduan DB12, tahap bantuan berkurangan secara berperingkat sambil bergerak ke arah mod paling agresif (Sport+).

Memastikan ia mempunyai kuasa henti yang sepadan dengan rentaknya yang mengagumkan, Aston Martin DB12 dipasang sebagai standard dengan cakera hadapan besi tuang 400mm dan cakera belakang 360mm dengan muka beralur dan digerudi untuk kapasiti haba yang dipertingkatkan. Ini boleh dinaik taraf kepada Brek Seramik Karbon (CCB) pilihan yang menaikkan bar untuk rintangan brek luntur kepada suhu sehingga 800°C, semuanya sambil mengurangkan jisim tidak disprung sebanyak 27kg, yang seterusnya memanfaatkan kualiti tunggangan dan tindak balas stereng.

Brek Aston Martin DB12 ditempa bersama roda aloi tempa 21 inci dengan tiga variasi reka bentuk dan palet warna dan kemasan untuk dipilih, semuanya menawarkan pengurangan berat 8kg berbanding tawaran 20 inci sebelumnya. Ia digandingkan dengan aplikasi OEM pertama bagi tayar Michelin Pilot Sport 5S baharu yang menampilkan kompaun khas yang ditala pada spesifikasi tepat pasukan dinamik Aston Martin. Kod ‘AML’ yang ditanda pada tayar unik ini memastikan ia tidak disalah anggap sebagai alternatif luar biasa.

Super Tourer Aston Martin DB12  ini paling jelas digambarkan melalui reka bentuknya yang berani dan tegas; kemuncak 75 tahun warisan DB yang ditakrifkan oleh keanggunan yang tidak lapuk dek zaman. Bahagian hadapan serba baharu yang diapit oleh lampu utama LED dengan lampu nyalaan siang (DRL) yang tersendiri dan perincian permukaan yang rumit terserlah berkat pendirian yang lebih luas. Trek kereta itu telah dilebarkan di hadapan dan belakang masing-masing sebanyak 6mm dan 22mm, melengkapkan gril ikonik Aston Martin dan permukaan berotot untuk kehadiran maksimum.

DB12juga dilengkapi dengan infotainmen generasi akan datang, direka bentuk dan dibangunkan oleh Aston Martin, ia adalah sistem dalaman pertama marque. Sistem ini menyokong sambungan wayarles Apple CarPlay™ dan Android Auto™ melalui skrin sentuh resolusi tinggi 10.25 inci. Persediaan audio menampilkan 11 pembesar suara dalam konfigurasi standardnya, dengan sistem bunyi sekeliling 15 pembesar suara, 1,170W yang dibangunkan dengan kerjasama Bowers & Wilkins tersedia sebagai pilihan untuk audiophiles sejati.

Sebagai tambahan kepada katalog aksesori pilihan, Q by Aston Martin menawarkan perkhidmatan pemperibadian atau Bespoke yang ditempah khas hanya terhad oleh imaginasi. Ini membolehkan pelanggan untuk menolak sempadan kreatif mereka dan menugaskan Aston Martin DB12 yang merangkumi rasa gaya individu mereka dalam bentuk Super Tourer yang benar-benar unik.

Aston Martin DB12 kini boleh  ditempah di Malaysia, dengan harga bermula RM1,088,000 tidak termasuk duti, cukai, pilihan dan customisation. Seperti semua model Aston Martin yang dijual secara rasmi di Malaysia melalui Aston Martin Kuala Lumpur, DB12 boleh ditempah dengan jaminan lanjutan yang menawarkan perlindungan sehingga 20 tahun. Ini melengkapkan pengalaman pemilikan Aston Martin dengan perlindungan seumur hidup, memang tenang hati, tenang otak tenang segalanya! tertakluk pada terma dan syarat.

Untuk maklumat lanjut tentang Aston Martin DB12 dan produk serta perkhidmatan lain yang berkaitan, sila hubungi Aston Martin Kuala Lumpur di +603 2163 1196 atau layari www.astonmartinkualalumpur.com.

Kalau korang nak tengok Izami Gadget Review Aston Martin ni. Meh jom like share !

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.