Ultimate magazine theme for WordPress.

Reka Bentuk Menarik, Kamera Cantik Dengan Prestasi Memuaskan – Oppo A96

0

Salam KuRelakan Jiwa, Salam 1 Malaysia.

Sebuah Peranti daripada Oppo telahpun sampai di tangan min iaitu Oppo A96 dan daripada penggunaan min, ia adalah sebuah peranti kelas pertengahan mampu milik yang menarik serta mudah untuk di cadangkan pada korang semua yang dahagakan sebuah peranti yang hensem tapi marhaen. Tapi macam mana dengan prestasi serta input input lain dia min? Fuhhh panjang ceritanya. Nak min pendekkan? haha. Baiklah, Let’s Check It Out.

REKA BENTUK

Pada Oppo A96 ni, secara ringkasnya, ia kelihatan seperti tipikal rekabentuk peranti Oppo untuk tahun 2021 dan 2022 ini  yang menggunakan skrin berlubang dengan lubang kamera swafoto.  Saiz bezelnya pula nampak seimbang pada bahagian sisi dan atas, cumanya pada bahagian bawah bezelnya sedikit tebal tetapi masih lagi min boleh terima seperti peranti kelas pertengahan lain yang sedia ada.

   

Pada bahagian belakang pula, dia dihadirkan dengan setup dwi-kamera dengan saiz yang sama tapi fungsi serta sensor yang berbeza. Ia disusun secara menegak dengan lampu LED flash diletakkan sebelah kamera yang bahagian atas. Perkataan ’50MP Sensor’ ditulis pada sebelah kamera bawah dan perkataan ‘AI’ yang diletakkan pada diantara kamera atas dan bawah. Secara tidak langsung, ia menunjukkan bahawa peranti ini meyokong sehingga 50MP sensor utama. Dan penjenamaan ‘Oppo’ yang terletak pada bahagian bawah dalam keadaan vertical menambahkan lagi nilai estetika peranti ini.

   

Peranti ini dihadirkan dengan 2 variasi warna iaitu Pearl Pink & Starry Black dan yang ada pada kami ini adalah Starry Black. Pada bahagian sisi kanan peranti, terdapatnya butang kuasa dan juga ia dijadikan sebagai tempat untuk pengimbasan cap jari. Sebelah sisi kiri pula, ia menempatkan butang laras audio dan slot kad sim, dimana ia dihadirkan dengan 3 ruang, yang membolehkan kita meletakkan 2 sim serta 1 micoSD secara serentak

Pada bahagian bawah pula terdapatnya port pengecasan USB-C dan juga bicu audio 3.5mm masih dikekalkan untuk peranti ini. Dihadirkan juga dengan lubang mikrofon dan pembesar suara. Untuk makluman, speaker peranti ini adalah jenis stereo, jadi bunyi yang dihasilkan kedengaran tidak seimbang kerasa satu pembesar suara dihala ke hadapan dan satu lagi ia berada di bahagian bawah.

Untuk ukuran pada peranti ini. Ia berketinggian 164.4mm dan lebar 75.7mm, cukup selesa pada tangan min yang comel dan gebu ni. Ketebalannya 8.4mm dan seberat 191 g sahaja. Boleh dikatakan berat yang tidaklah buat tangan kita lenguh dalam jangka masa yang pendek apabila kita memegang dengan 1 tangan.

PAPARAN SKRIN

   

Peranti Oppo A96 ini bersaiz paparannya 6.59 inci dan menggunakan teknologi IPS LCD. Untuk makluman, jika kita bandingkan dengan model sebelum ini, kita akan nampak perbezaan yang ketara kerana model sebelum ini menggunakan saiz skrin 6.43 inci AMOLED. Resolusinya Oppo A96 ini adalah FHD+ dan kadar segar semula mencapai 90Hz. Walaubagaimana pun, kita boleh kurangkan kepada 60Hz jika kita menginginkan ketahanan bateri bertahan lebih lama. Brightness untuk peranti Oppo A96 ini pada paras normal kecerahannya hanya 480 nits. Akan tetapi ia boleh pergi paling tinggi pada 600nits. Pada kecerahan min boleh cakap okay sebab pada waktu malam min letak 0% brightness, skrin peranti masih jelas dan tidak terlalu malap.

SISTEM OPERASI & INTERFACE

   

Interface untuk peranti Oppo A96 min nampak ia sangat kemas dan ciri yang disedakan sangat mudah untuk difahami serta digunakan. Mungkin kerana peranti ini dihadirkan dengan Interface ColourOS 11.1 dan dibina berasaskan Android 11. Dan untuk Dark Mod ia dihadirkan dengan 3 jenis tema dan kita boleh pilih mengikut kemahuan kita.

Cuma Min ada hadapi 1 isu di mana ketika percubaan min,  peranti ini sedikit slow dalam memuatturun  gambar di “browser” seperti Google Chrome. Cumanya Mungkin cuma pada unit min sahaja, atau korang pon kena benda yang sama? Kadang-kadang min perlu refresh banyak kali sehingga keluar gambar daripada internet browser tu.

Min menggunakan peranti ini untuk penggunaan harian, dan pada pengalaman min ia cukup memadai serta memuaskan. Cumanya selepas kita membuka sesebuah aplikasi, bila kita nak “Close All” sepertinya ada beberapa aplikasi yang mempunyai simbol ‘Lock’ di bahagian atas selepas tulisan nama Aplikasi itu. Min cuba cari setting tapi masih belum jumpa sebab apa aplikasi ini mempunyai simbol ‘Lock’ sehinggakan kita tak boleh nak Close All aplikasi.

STORAN

Peranti ini dihadirkan dengan 2 variasi iaitu 8GB + 128GB dan 8GB + 256GB, tetapi sekarang yang berada pada min adalah variasi yang paling besar, iaitu 8GB + 256GB. Ia juga support untuk kad storan tambahan. Variasi yang ada pada min memorinya besar dan sangat cukup untuk penggunaan min sebab min bukan kaki selfie atau kaki download aplikasi banyak2. Haha

 

PERMAINAN VIDEO

Dari segi prestasi atau secara ringkasnya, “Gaming”, cip pemprosesan yang dihadirkan untuk peranti ini adalah Snapdragon 680 dan mengehadkan sokongan rangkaian kepada 4G sahaja. Tapi untuk pengalaman min bermain Mobile Legend (ML) pada Oppo A96 ni, min sangat berpuas hati sebab walaupun kita berkumpul dan bergaduh ramai-ramai dengan semua musuh, tak pernah lagi min tiba-tiba rasa lagging dan ML min berjalan dengan lancar jee. Min set graphic pada Graphic Ultra dan so far tidak ada sebarang masalah, malah tahap kepanasan peranti tidaklah begitu cepat walaupun digunakan dalam jangka masa yang lama.

 

BATERI

Oppo A96 ini dihadirkan dengan bateri berkapasiti sebesar 5,000Mah dan menyokong pengecasan pantas sehingga 33W. Min memakai untuk penggunaan harian, min akan ambil gambar, bermain game, menggunakan beberapa aplikasi termasuklah menggunakan waze, tapi ketahanannya mampu mencapai sehingga 10-11 jam, senang cerita, 1 hari penggunaan kasual memang tak ada masalah. Daripada lebih kurang pukul 8.30 pagi min keluar settle semua urusan dan sampai rumah min akan layan Youtube pula sampai nak dekat berbuka puasa lebih kurang pukul 7 macam tu, bateri min tinggal sekitar 5% kebawah dan min akan charge untuk bersiap sedia bermain game pada tengah malam bersama rakan seperjuangan haha, dan pengecasan penuh cuma mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit sahaja.

SISTEM KESELAMATAN

Prestasi Sistem Keselamatan min memang tak ada masalah, dengan berbekalkan muka min yang kacak ni. Peranti oppo A96 min tak perlukan masa yang lama untuk recognize, sekejap jee dia terus nyah kunci peranti min. Untuk cap jari pula, pun min tak ada masalah sebab walaupun jari min sedikit gebu, peranti Oppo A96 ini dengan cepat dan mudah menyah kunci peranti hanya dengan meletakkan jari pada bahagian imbasan cap jari peranti yang terletak pada sisi sebelah kanan peranti.

KAMERA

Peranti Oppo A96 ini dihadirkan dengan kamera utamanya dengan sensor sebesar 50MP beserta padanan Bokeh Kamera 2MP, manakala kamera hadapan pula ia dihadirkan dengan sensor bersaiz 16MP. Min nak sangat puji kamera bokeh dia, memang merecikss. Min ambil gambar bokeh, potongan nya tidak lah sempurna tetapi kalau tengok hasilnya min rasa puas hati. Bahagian yang spoil sikit sudah tentu bila dia nak bokeh kan bahagian rambut, tapi kalau macam badan, jari, objek2 lain, memang potongan bokeh dia cantik. Kamera utama juga lawa, min tak nafikan. Tapi min lagi gemar bermain kamera Bokeh pada Oppo A96 ni.

Kamera Utamanya pula boleh mencapai zum digital sehingga 10x. Cumanya untuk kemera belakang min lagi prefer kalau ia disertakan dengan kamera Ultra-Wide, sebab min rasa Kamera Ultra-Wide sangat memudahkan kita lagi-lagi apabila kita nak ambil gambar dalam kumpulan yang besar, tak perlu lah sampai perlu ke belakang kan kamera tu jauh-jauh sangat, cukup ada Ultra-Wide dah membantu sangat. Walaupun tiada Ultra-Wide Kamera, peranti ini disertakan dengan mod lain seperti Night Mode, Panorama, Sticker dan fungsi AI Retouching juga disokong dengan kebolehan seumpama AI Beauty Mode.

Prestasi untuk kameranya pada min boleh diterima tetapi min betul betul suka pada penghasilan warnanya yang nampak menyerlah dengan bantuan ciri AI Scene Enchancement. Sama juga seperti apabila kita mengambil gambar pada keadaan low light, gambarnya memuaskan cuma warnanya akan menjadi sedikit pudar dan muram tapi tidaklah terlalu ketara. Kamera hadapan korang jangan risau, sebab pada pendapat min, ianya berfungsi dengan baik.

So geng, ini adalah sedikit sebanyak ulasan daripada min setelah memakai sendiri peranti ini dan merasai pengalamannya. Kalau korang ada pendapat dan pandangan korang boleh komen dibawah ni. Mana tau ada benda yang korang nak tau tapi min terlepas pandang.

Dan sekiranya, korang berminat nak dapatkan peranti Oppo A96 yang menarik ini, korang boleh klik LINK untuk pembelian terus.

Sampai berjumpa lagi geng, Assalamualaikum. Chow !

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.