Ultimate magazine theme for WordPress.

Samsung dibalut kontroversi mengenai tangkapan gambar bulan Space Zoom ‘palsu’

0

Pada hujung minggu, bebenang Reddit membuat gelombang negatif yang mendorong Samsung ke tempat yang sukar lagi sempit. Ia mendakwa bahawa syarikat itu mengelirukan pelanggan dengan gambar bulan “palsu” yang ditangkap menggunakan ciri Zum Angkasa 100xnya.

 

* Seorang Redditor telah memanggil Samsung kerana pengiklanan yang mengelirukan dan foto bulan “palsu” yang diklik menggunakan ciri Zum Angkasa 100xnya.

* Pengguna mendakwa bahawa telefon Samsung menambah tekstur dan butiran tambahan pada imej bulan yang diklik menggunakan telefon Galaxy Flagship.

Samsung memperkenalkan Space Zoom dengan Galaxy S20 Ultra. Sejak itu, syarikat itu telah menggembar-gemburkannya sebagai alat yang hebat untuk menangkap bulan. Samsung sentiasa mengekalkan ia menggunakan AI untuk meningkatkan tangkapan zum digital 100x ini. Laporan SamMobile dari 2021 menamakan ciri ini sebagai gimik, menerangkan cara Samsung menindih tekstur yang diperoleh daripada imej bulan beresolusi lebih tinggi pada tangkapan yang anda ambil menggunakan ciri Zum Angkasa.

Bebenang Reddit terkini juga mendakwa perkara yang sama. Daripada ujian yang dijalankan oleh pengguna Reddit, nampaknya Samsung menggunakan AI untuk menambah tekstur seperti kawah dan butiran lain pada tangkapan bulan yang mungkin kabur. Ia bukan pemprosesan tambahan untuk meningkatkan butiran dalam imej yang anda klik pada mulanya. Ia adalah rangkaian saraf terlatih yang telah diberi imej bulan yang tidak terkira banyaknya untuk dapat menambahkan maklumat tambahan pada tangkapan bulan yang anda ambil menggunakan telefon Samsung anda.

Satu lagi kes pengiklanan palsu?

Siaran itu menyeru Samsung untuk pemasaran yang mengelirukan. Redditor memaut ke artikel MSPower di mana syarikat itu dipetik berkata bahawa ciri zum 100x pada Galaxy S21 Ultra menangkap berbilang bingkai dalam masa beberapa saat dan menggunakan AI untuk memperhalusi butiran. Bertentangan dengan dakwaan terbaharu dan artikel SamMobile lama, ini menjadikannya seperti ciri Zum Angkasa mempertingkatkan butiran yang telah ditangkap oleh kamera Galaxy S21 Ultra.

 

Walau bagaimanapun, Samsung terus menerangkan fakta berikut tentang Space Zoom dalam siaran MSPower:

AI akan mula-mula bermula dengan mengesan pemandangan/imej pada peringkat pratonton dengan mengujinya daripada model AI yang dilatih pada ratusan ribu imej. Sebaik sahaja kamera mengesan dan mengenal pasti imej sebagai pemandangan tertentu, contohnya, Bulan, kemudian menawarkan fungsi mempertingkat perincian dengan mengurangkan kabur dan bunyi. Foto sebenar biasanya lebih berkualiti daripada pratonton kamera. Ini disebabkan oleh pemprosesan berbilang imej berasaskan AI tambahan yang berlaku semasa foto ditangkap.

Oleh itu, sementara Samsung telah cukup jelas tentang menggunakan pembelajaran mendalam AI untuk menyampaikan tangkapan bulan berkualiti tinggi, Redditors berasa jengkel dengan syarikat itu kerana tidak terbuka tentang menambah tekstur dan butiran yang tidak wujud.

Samsung tidak menjawab dakwaan terkini.

Haa cemana geng? Camcung? Ke tak cam? Nak tau lebih lanjut tengok ulasan oleh yang berhormat MKBHD dekat sini.

 

Sumber: https://www.androidauthority.com/samsung-fake-space-zoom-moon-images-3295501/

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.