Ultimate magazine theme for WordPress.

Xiaomi 12S Ultra – Rasmi Hadir Dengan Kamera Sensor Laica, Penghasilan Gambar Yang Jelas Dan Menarik

0

Salam sayang, buat pertama kalinya Xiaomi kini telah berkoleberasi bersama Leica untuk ciri kamera dengan penghasilan gambar yang lebih menarik, ciri ini dihadirkan pada peranti Xiaomi 12S Ultra.

Untuk lebih tepat, Xiaomi 12S Ultra hadir bersama sensor daripada binaan Sony, iaitu IMX989 Quad-Bayer. Dimana dengan sensor kamera ini, penghasilan gambar yang diambil pasti akan menjadi lebih baik dan cantik, malah untuk mod malam pasti tiada masalah, Xiaomi 12S Ultra mampu menghasilkan gambar yang jelas dan terang.

Info daripada Xiaomi mengenai lensa kamera ini, dengan kerjasama bersama Leica, Xiaomi telah mencipta sebuah lensa optikal tersendiri bersama teknologi lensa asferik 8P yang mana dengan lensa ini, penghasilan gambar akan menjadi lebih cantik tanpa perlu ada kerisauan pada kilauan cahaya, kesan Ghosting, malah tidak perlu lagi risau dengan masalah silau.

Tambahan, buat pertama kalinya peranti Xiaomi 12S Ultra ini telah menjadi sebuah peranti Android pertama yang menyokong rakaman Video Dolby Vision HDR dengan mod penstabilan HyperOIS. Selain itu, peranti ini hadir dengan penggunaan sistem imej Leica Summicron 1:1.9-4.1 / 13-120 ASPH. Yang mana pada kamera utama, ia hadir dengan 50.3MP bersama sensor 1-inci sudut lebar Sony IMX989 f/1.9 dengan sokongan auto-fokus Octa-PD.

Masih pada bahagian kameranya, untuk kamera ultra-lebar, peranti ini menggunakan sensor 1/2-inci Sony IMX586 48MP f/4.1 dengan sokongan rakaman mikro. Beralih kepada kamera telefoto, peranti ini menggunakan sensor kamera 120mm sensor Sony IMX586 f/4.1 48MP yang mana ia hadir bersama sistem penuras Leica Vivid, Leica Natural, Leica BW Natural dan Leica BW High Contrast serta sistem Master-lens.

Bercerita mengenai cip pemprosesan peranti, Xiaomi 12S Ultra ini dilengkapi dengan cip Snapdragon 8+ Gen 1 dengan binaan 4nm daripada TSMC. Malah peranti ini turut disertakan dengan sistem pengejukan bateri dan sistem mengepam cecair sejuk.

Beralih kepada skrin peranti, Xiaomi 12S Ultra ini hadir dengan skrin bersaiz 6.73-inci AMOLED LTPO E5 120Hz dengan sokongan Dolby Vision TrueColour Display. Pada Resolusi skrin peranti adalah 3200 x 1440 dengan kecerahan yang mencapai sehingga 1500 nits. Untuk memori peranti, Xiaomi 12S Ultra ini disertakan bersama 12GB RAM LPDDR5 dengan storan dalaman sehingga 512GB UFS 3.1, malah peranti ini turut hadir dengan sokongan segar semula FBO.

Bagaimana pula pada baterinya? Xiaomi 12S Ultra menawarkan bateri sebesar 4860Mah dengan sokongan pengecasan pantas berwayar 67W, untuk tanpa wayar peranti ini boleh mencecah sehingga 50W. Xiaomi memikirkan mengenai penjagaan bateri, oleh sebab itu Xiaomi 12S Ultra ini hadir dengan cip Xiaomi Surge P1 dan Surge G1 yang mana ia hadir dengan ciri untuk memastikan proses pengecasan yang lebih lancar dan selamat. Malah, dengan ciri ini ia dapat manjaga kesihatan bateri supaya boleh digunakan dalam jangka masa yang lama.

Pada bahagian audio, Xiaomi 12S Ultra ini menggunakan stereo speaker  simetri Harmon Kardon bersama sokongan Dolby Atmos dan Snapdragon Sound. Peranti ini turut dilengkapi dengan enjin haptik paksi-X dan menyokong dwi-5G, NFC, Bluetooth 5.2, serta hadir dengan perlindungan IP68. Ohh untuk pengetahuan semua, panel belakang peranti Xiaomi 12S Ultra menggunakan kemasan seakan kulit dengan dua pilihan warna iaitu Classic Black dan Verdant Green.

 

Yaa, daripada spesifikasi yang min nyatakan itu. Memang jelas yang peranti Xiaomi 12S Ultra ini bakal menjadi sebuah peranti yang bagus. Cumanya, pada ketika ini peranti Xiaomi 12S Ultra hanya rasmi di negara China dan masih belum dengar khabar berita daripada Xiaomi untuk perlancarannya kepada peringkat global. Harga rasmi Xiaomi 12S Ultra dengan varian 8/256 GB di China adalah ¥5999 (RM3955). Manakala untuk 12/512GB berharga ¥6999 (RM4615).

 

Daripada harga pun kita tahu yang ini adalah peranti flagship. Tambahan, semakin banyak min nampak brand telefon mengeluarkan cip sendiri untuk penghasilan gambar yang lebih memuaskan. Korang rasa sebab apa? Tinggalkan komen untuk info bersama, sampai bertemu lagi geng. Assalamualaikum, Chow !

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.