Ultimate magazine theme for WordPress.

Jam Untuk Runner yang Padu – Amazfit Cheetah Pro & Cheetah Square

0

Kalini min nak bawakan korang bukan satu tapi dua Smartwatch yang khusus untuk runner – runner sekalian di luar sana (bukan runner buat job eh). Ini adalah Amazfit Cheetah Pro dan Amazfit Cheetah Square, Letss Go!

Amazfit telah mengumumkan siri Cheetah baharu di bawah barisan Prestasinya. Ia bertujuan untuk pelari, dan jam tangan pintar pertama yang dilancarkan oleh Amazfit sebagai sebahagian daripada siri Cheetah dipanggil Cheetah Square dan Cheetah Pro. Dari segi design korang boleh tengok yang  satu adalah petak dan lagi satu adalah bulat. Walaupun berbeza design antara mereka tetapi fungsi dan kualiti mereka sama.

Amazfit Cheetah Pro dan Cheetah Square diiklankan sebagai “jam tangan premium untuk pelari elit yang ingin mengoptimumkan prestasi mereka”. Untuk Cheetah Pro ia mempunyai paparan AMOLED Always On Display 1.45″ resolusi 480×480 piksel.

Cheetah Square pula mempunyai paparan AMOLED 1.75 inci yang menghasilkan 450 x 390 piksel. Kedua – dua jam ini dilindungi oleh Gorilla Glass 3 dan mempunyai kecerahan puncak 1,000 nits untuk memastikan hidup -maklumat skrin boleh dibaca di bawah cahaya matahari yang terang. Paparan juga menyokong 100+ muka jam atau watchface.

Bezel Amazfit Cheetah series diperbuat daripada aloi Titanium untuk penampilan premium dan profesional, manakala bingkai tengah diperbuat daripada polimer bertetulang gentian untuk memastikan jam tangan itu ringan. Cheetah Pro menggunakan tali nilon yang menyerap peluh dengan lebar 22mm dan mempunyai panjang boleh laras 150-220mm. Manakala, Cheetah square mengunnakan tali liquid silicone dengan lebar 20mm.

Cheetah Pro dan Cheetah Square mempunyai butang responsif dan crown yang mudah di sebelah kanannya, memudahkan pengguna mengawal jam tangan, walaupun semasa larian yang sengit. Dan memandangkan Cheetah Pro dan Cheetah Square ditujukan kepada pelari, ia didatangkan dengan Zepp Coach yang dikuasakan AI untuk menyediakan pelan larian yang diperibadikan yang disesuaikan dengan matlamat pengguna, yang akan melaraskan minggu ke minggu berdasarkan prestasi dan keadaan pengguna. Ia juga boleh memberikan panduan saintifik kepada pengguna untuk membantu mereka memahami performance mereka.

Di sesetengah negara, Zepp Coach akan datang dengan chatbot AI Chat untuk demo singkat sebelum ia menjadi perkhidmatan berasaskan langganan. Ia menggunakan AI generatif dan model bahasa besar (LLM) yang digunakan untuk mengenali huraian bahasa semula jadi pengguna melalui suara atau arahan ditaip untuk menyampaikan jawapan yang mudah difahami kepada soalan berkaitan sukan mereka.

Ciri lain yang ditujukan kepada pelari termasuk Virtual Pacer, Ramalan Pencapaian Perlumbaan dan Mod Larian Trek. Virtual Pacer membolehkan anda menetapkan sasaran rentak AI, dan setelah anda mempunyai beberapa larian, anda boleh menggunakan Ramalan Pencapaian Perlumbaan untuk melihat prestasi anda pada hari perlumbaan.

Mod Larian Jejak, sebaliknya, menyediakan data masa, jarak dan rentak untuk setiap pusingan, dan jika perlu, algoritma Cheetah Series ini boleh membetulkan trajektori dan jarak anda untuk memastikan data prestasi anda dalam Apl Zepp sepadan dengan lorong pilihan anda.

Amazfit juga mengiklankan teknologi GPS MaxTrack untuk pelari. Ia menggunakan antena GPS dwijalur (L1 dan L5) untuk mengambil hampir 100% isyarat satelit dan mengurangkan gangguan berbilang laluan yang disebabkan oleh bangunan tinggi dan pokok untuk memberikan kedudukan yang lebih tepat. Cheetah Series juga menyokong enam sistem kedudukan satelit untuk liputan yang boleh dipercayai.

Pengguna Cheetah Series boleh menggunakan teknologi GPS ini dengan mengimport fail laluan daripada App Zepp dan Offline Maps yang berwarna bagi kawasan aktiviti yang dirancang mereka untuk navigasi yang tepat semasa larian.

Amazfit Cheetah Series juga dilengkapi dengan pelbagai ciri kesihatan dan kecergasan yang biasa, termasuk penjejakan tidur, pemantauan tekanan, pemantauan tahap oksigen darah dan penjejakan kadar jantung. Jam tangan pintar boleh disambungkan dengan tali pinggang kadar jantung melalui Bluetooth untuk penjejakan kadar jantung yang lebih tepat. Ia juga menyokong 150+ mod sukan dalaman dan luaran dan boleh mengesan 25 latihan kekuatan secara automatik.

Sorotan Amazfit Cheetah Series yang lain termasuk main balik muzik luar talian, Amazon Alexa, pembantu suara luar talian dan sokongan untuk panggilan telefon Bluetooth. Jam tangan pintar ini mempunyai mikrofon dan pembesar suara, menjalankan Zepp OS 2.0 dengan sokongan untuk 100+ aplikasi, dan menyokong sambungan WLAN 2.4GHz dan Bluetooth 5.3.

Amazfit Cheetah Pro mempunyai bateri 440 mAh yang diiklankan untuk mengambil masa dua jam untuk pengecasan penuh. Ia boleh bertahan sehingga 14 hari dalam senario penggunaan biasa dan sehingga 7 hari dengan penggunaan berat. Cheetah Pro mempunyai 5  ATM waterproof dan berat 43g dengan tali (34g tanpa tali).

Amazfit Cheetah Square pula menjanjikan hayat bateri sehingga 8 hari atau 13 jam dengan 240mAh ketika pengesanan GPS diaktifkan. Beratnya hanya 25 gram tanpa tali dan ia mempunyai rintangan air 5 ATM.

So macam mana guys dan runner-runner dekat luar sana, kalau korang bukan la runner oun, still masih banyak sangat fungsi untuk health monitoring yang boleh digunakan oleh korang yang minat dengan smartwatch. So kalau korang berminat harga Amazfit Cheetah Pro hanyalah RM1,399, manakala Amazfit Cheetah Square boleh didapati dengan tanda harga RM999.

Kalau korang nak tengok video lebih lanjut meh dekat sini.

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.