Ultimate magazine theme for WordPress.

Samsung Galaxy Z Fold4 – Peranti Skrin Boleh Lipat Yang Mampu Melakukan Pelbagai Kerja Dalam Satu Masa

0

Samsung hadir dengan merasmikan sebuah telefon pintar boleh lipat seperti buku dan min masih tertanya-tanya. Adakah peranti Samsung Galaxy Fold4 ini mempunyai perubahan yang besar berbanding model sebelumnya? Dan perubahan itu adakah menjadi asbab untuk kita memiliki tanpa perlu berfikir panjang mengenai harganya?

SPESIFIKASI SAMSUNG GALAXY FOLD 4

Harga RM 6799 (12/256GB)
RM 7299 (12/512GB)
RM 8299 (12/1000GB)
Skrin Dalam 6.2″ Dynamic AMOLED 2X 120Hz
Skrin Luar 7.6″ Dynamic AMOLED 2X 120Hz, HDR10+
Cip Pemprosesan Qualcomm Snapdragon 89 Gen 1 (4nm)
RAM 12GB
Storage 256GB, 512GB, 1TB
Kamera Lebar 50MP, f/1.8 Sudut Lebar, OIS
Kamera Ultra-Lebar 12MP, f/2.4 Ultra Sudut Lebar
Kamera Telefoto 10MP, f/2,2 Telefoto, 3X Optikal, OIS
Kamera Swafoto Luar 10MP f/2.2
Kamera Swafoto Dalam 4MP f/1.8 UDC
Bateri 4,400 mAh
Pengecasan 25W (0 to 50% in 30 mins)
Saiz Peranti Tertutup 6.1 x 2.6 x 0.55-0.62 Inci
Saiz Peranti Terbuka 6.1 x 5.1 x 0.21 inci
Bicu Audio Tidak Disertakan
Colors Graygreen, Phantom Black, Beige, Burgundy (Samsung.com only)

REKA BENTUK

Perkara pertama yang min perasan mengenai peranti Galaxy Z Fold 4 ialah paparan hadapan tidak kelihatan seperti terlalu kecil. Dan itu kerana ia mempunyai nisbah aspek yang lebih luas daripada Galaxy Z Fold 3. Itu menjadikan panel 6.2 inci lebih mudah digunakan dengan satu tangan dan terus terang min katakan, peranti ini membuatkan min berasa lebih selesa menggunakan skrin tertutup untuk perkara seperti menyemak pemberitahuan dan membalas mesej dengan pantas.

Galaxy Z Fold 4 kurang besar dan berat kali ini, walaupun tidak banyak. Ini sebahagiannya kerana Samsung telah menjadikan engsel lebih kecil. Z Fold 4 berukuran 6.1 x 2.6 x 0.55-0.62 inci tertutup dan 6.1 x 5.1 x 0.21 inci terbuka, berbanding Z Fold 3 yang bersaiz 6.2 x 2.6 x 0.56 hingga 0.62 inci (tertutup), 6.2 x 5 x 0.25 inci (terbuka). Menampakkan disini Samsung Galaxy Z Flip4 hadir dengan sedikit pendek dan nipis. Fold 4 ini hadir dengan berat 9.28 auns yang nampaknya ringan jika dibanding dengan Z Fold 3 yang beratnya adalah 9.55 auns.

Walaupun ia tidak seberat seperti model sebelumnya, min masih dapat merasakan berat Z Fold 4 di dalam poket dan apabila min menggunakan telefon selama lebih daripada beberapa minit di atas katil. Z Fold4 ini sangat terasa seperti dua kali lebih tebal berbanding telefon pintar biasa yang lain dalam keadaan dilipat.

Satu kelebihan ialah bezel pada kedua-dua penutup dan paparan utama telah ditambah baik, yang menjadikan pengalaman menonton video menjadi lebih mengasyikkan. Selain itu, min sangat sukakan Under-Display Camera (UDC) agak kurang kelihatan dan menjadikannya sangat cantik.

Dari segi ketahanan, Samsung mengatakan bahawa skrin utama adalah 45% lebih kuat sekarang. Pilihan warna Galaxy Z Fold 4 termasuk Greygreen, Beige dan Phantom Black.

 

PAPARAN SKRIN

Paparan utama pada Galaxy Z Fold 4 bersaiz 7.6 inci, tetapi Samsung telah meningkatkan kecerahan sambil mengekalkan kadar segar semula yang menyokong sehingga 120Hz.

Panel OLED ini kelihatan lebih menarik dan sangat mengasayikkan. Lagi-lagi apabila melayan movie menggunakan peranti ini. warna yang terhasil sangat menarik dan paparan yang ditunjukkan sangat menarik. Apabila menonton movie di Netflix dengan Z Fold 4, min sangat seronok kerana peranti ini berkemampuan dalam memenuhi seluruh skrin dengan movie yang min layan. Akan tetapi, perkara itu akan memotong butiran di sebelah kiri dan kanan peranti.

 

Pada ujian yang min lakukan, Galaxy Z Fold 4 menyampaikan prestasi yang mengagumkan di seluruh papan, terutamanya pada kecerahan. Panel utama mencatatkan maksimum 905 nits, yang jauh lebih tinggi daripada Galaxy Z Fold 3 (733). Galaxy S22 Ultra (1,359 nits) dan iPhone 13 Pro Max (1,038) kedua-duanya lebih cerah, tetapi ini masih merupakan peningkatan yang hebat.

Paparan ketika peranti tertutup bersaiz 6.2-inci, dan juga menyokong kadar segar semula 120Hz yang lancar (menurunkan kepada 48Hz) tetapi kini 3mm lebih lebar, bermakna tidak perlu berasa sesak menggunakan peranti ini dengan skrin tertutup. Min tidak mempunyai masalah menaip pada panel hadapan, yang apabila melakukannya, kita boleh menjimatkan lagi hayat bateri jika menggunakan peranti dengan skrin dilipat.

 

SISTEM OPERASI & CIP PEMPROSESAN

Salah satu penambahbaikan terbesar pada Galaxy Z Fold 4 ialah pada softwarenya, dan itu adalah kerana sistem pengendalian Android 12 yang baharu. Versi yang direka untuk peranti Android pada peranti skrin besar sahaja, dan ini termasuk juga telefon boleh lipat.

 

Untuk memudahkan Multitaslking, terdapat Taskbar baharu yang muncul di bahagian bawah paparan Galaxy Z Fold 4 yang memaparkan aplikasi terbaharu secara automatik. Dan min juga boleh menentukan kegemaran yang muncul pada Taskbar dengan hanya menyusun semula baris utama utama pada skrin utama.

Sama seperti sebelum ini, kiat boleh menjalankan sehingga tiga aplikasi pada paparan 7.6-inci sekaligus, walaupun min biasanya berpegang pada dua sahaja. Min suka ciri ini kerana min boleh mengheret aplikasi keluar dari Taskbar untuk membukanya dan meletakkannya di sebelah kiri atau kanan skrin. Atau min hanya boleh membawa ke atas dengan dua jari apabila berada dalam aplikasi jika anda ingin meletakkan apl lain di sebelahnya.

Mod Flex juga telah bertambah baik dengan Galaxy Z Fold 4, yang meletakkan kandungan aplikasi di atas dan mengawal ke bawah apabila ]melipat skrin menjadi dua. Samsung sedang bekerjasama dengan beberapa pembangun untuk memanfaatkan paparan boleh lipat yang lebih baik, termasuk Google Meet, Microsoft Teams dan Zoom.

BATERI

Ini adalah salah satu perkara yang membuatkan min gementar tentang Galaxy Z Fold 4. Ia mempunyai kapasiti bateri yang sama iaitu 4,400MAh dengan Galaxy Z Fold 3. Min bimbang kerana Galaxy Z Fold 3 bertahan hanya 7 jam 52 saat dalam 60Hz mod paparan dan 6:34 pada mod penyesuaian pada ujian melayari web.

 

Galaxy Z Fold 4 menyokong pengecasan pantas yang membawa kepada 50% dalam masa 30 minit, dan boleh lipat ini juga menawarkan pengecasan wayarles pantas dan Wireless PowerShare untuk menyegarkan Galaxy Buds Pro 2 atau Galaxy Watch 5 anda menggunakan bahagian belakang telefon.

KAMERA

Siri Galaxy Z Fold tidak lagi selangkah di belakang siri Galaxy S apabila dibandingkan pada bahagian kamera. Sebenarnya, Fold 4 pada asasnya menggunakan sistem kamera yang sama seperti Galaxy S22 dan Galaxy S22 Plus. Ia bermula dengan kamera utama 50MP dengan sensor 23% lebih terang, yang sepatutnya menghasilkan imej yang kelihatan lebih baik di dalam rumah. Peranti juga hadir dengan kamera ultra lebar 12MP dan sensor telefoto 10MP dengan zum optik 3x dan Zum Angkasa 30x. Bahagian hadapan telefon menempatkan kamera swafoto 10MP, dan sebelah kanan paparan 7.6 inci mempunyai sensor 4MP yang rendah.

Sama seperti Galaxy S22, korang akan dapat menikmati ciri Nightography untuk tangkapan yang lebih baik dalam cahaya yang malap. Dan dengan mod Flex, korang boleh mengambil foto secara Hands-Free, atau menggunakan mod swafoto Rear Cam untuk menggunakan kamera belakang untuk mengambil swafoto sambil menggunakan paparan ketika peranti penutup untuk pratonton.

Galaxy Z Fold 4 memberi anda tiga cara untuk menagkap gambar swafoto, dan salah satu daripadanya saya tidak akan mengesyorkan. Walau bagaimanapun, kamera bawah paparan menangkap imej yang lebih kabur, disebabkan resolusi 4MPnya yang rendah. Dan gambar kelihatan cerah seperti di-edit. Jelas sekali Samsung telah cuba membuat beberapa penambahbaikan tetapi kamera ini tidak akan menjadi pilihan pertama min untuk selfie.

Jika mahukan hasil yang terbaik dan medan pandangan yang lebih luas. Korang boleh menggunakan mod swafoto kamera belakang. korang hanya pergi untuk mengambil swafoto dengan penutup tertutup dan tekan butang di penjuru kiri sebelah atas, kemudian buka paparan untuk menggunakan kamera belakang 50MP. Korang juga akan mendapat pandangan kamera yang lebih luas dan hasil yang agak baik.

Samsung Galaxy Z Fold 4 ialah evolusi terbaik bagi telefon boleh lipat terbaik. Ia boleh Multitasking seperti telefon lain, dan saya boleh melakukan lebih banyak perkara dalam masa yang singkat.

Samsung berhak mendapat pujian (bersama-sama dengan Google) kerana mengembangkan pengalaman perisian dengan perkara seperti Taskbar, sokongan Multitasking yang lebih dioptimumkan untuk mod Flex dan skrin yang lebih besar secara umum. Sistem kamera sangat baik kali ini pada Galaxy Z Fold 4.

Lain kali min ingin melihat Samsung bereksperimen dengan reka bentuk semula yang lebih radikal, seperti mungkin menyingkirkan skrin hadapan sama sekali untuk badan yang lebih langsing, tetapi buat masa sekarang, ini adalah telefon boleh lipat yang terbaik.

Dan sekiranya, korang berminat nak dapatkan peranti Samsung Galaxy Z Fold4 yang menarik ini, korang boleh klik LINK untuk pembelian terus. Sampai berjumpa lagi geng, Assalamualaikum. Chow !

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.