Ultimate magazine theme for WordPress.

Apple MacBook Pro Dilancarkan

0

Seperti yang dijangkakan acara Apple ‘Unleashed’ pagi ini memfokuskan kepada muzik dan Mac. Beberapa produk Apple telah dilancarkan antaranya ialah pakej Apple Music, HomePod Mini, AirPods baru generasi ketiga, cip pemprosesan M1 Pro & M1 Max, macOS dan MacBook Pro.

Siri MacBook Pro yang baru ini membawa rombakan reka bentuk yang lengkap dan rombakan ini adalah pertama kali dalam industri tersebut. MacBook Pro ini dilengkapi dengan paparan skrin bertakuk dan tersedia dalam bagi dua saiz iaitu 14.2 inci dan 16.2 inci.

 

Peranti baru ini juga turut hadir bersama dengan prestasi hebat dengan pilihan cipset yang berbeza iaitu cip Apple M1 Pro untuk memori sehingga 32GB RAM dan cip Apple M1 Max untuk memori sehingga 64GB.

Siri MacBook Pro kali ini, dilengkapi dengan teknologi ProMotion dimana ia menyokong kadar segar semula sehingga 120Hz.Tambahan pula, untuk pertama kalinya, MacBook Pro ini hadir dengan paparan Liquid Retina XDR yang membolehkan para pengguna untuk membuat, menyunting dan menyemak kandungan HDR dengan ketepatan yang luar biasa.

Reka bentuk baru juga membawa lebih banyak port bagi menyokong pelbagai sambungan.

port HDMI, port Thunderbolt 4, dan pembaca kad SD

MagSafe 3, dua port Thunderbolt 4, dan bicu fon kepala.

 

Bagi papan kekunci pula memberikan rekabentuk yang timbul sepenuhnya. Seperti spekulasi sebelumnya, Touch Bar hilang dan seluruh kawasan papan kekunci kini berwarna hitam.

MacBook Pro baru ini dilengkapi dengan mikrofon dan pembesar suara berkualiti studio dengan sokongan untuk Spatial Audio. Ia juga turut menyokong suntingan video 8K tanpa perlu menggunakan pengecas. MacBook Pro kali ini mempunyai jangka hayat bateri sehingga 17 jam bagi model 14-inci dan 21 jam bagi model 16-inci semasa memainkan video.

Model MacBook Pro kali ini buat pertama kalinya menyokong pengecasan pantas di mana ia dapat mengecas 50% bateri dalam masa 30 minit sahaja.

MacBook Pro boleh ditempah bermula hari ini dan akan mula dijual pada minggu hadapan dengan tanda harga $1,999 (~ RM8338) bagi model 14-inci dan $2,499 (~RM 10,424) bagi model 16-inci.

Teruskan bersama kami bagi mendapatkan informasi teknologi marhaen dan terkini.

 

 

 

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.